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Wednesday, 27 February 2013

Regañás - The Daring Bakers February 2013 Challenge: Crisp Crackers and Flat Breads

Sarah from All Our Fingers in the Pie was our February 2013 Daring Bakers’ host and she challenges us to use our creativity in making our own Crisp Flatbreads and Crackers!Smile  




The February Daring Bakers' challenge was to make either a flatbread or cracker, no soft breads were allowed, just crunchy crispy! The good thing was we could use any flour we wanted, make them in any shape and add any seeds or spices we like!
My first idea was to make Italian grissini, they are after all crispy bread sticks, not flat but it did stick to the rules. But after thinking it over for a while I changed my mind. Why would I go all the way to Italian food when here in my own country we have a delicious, crispy and full of flavour flatbread! Yes we do, and they're called Regañás!
Eventhough Regañás are traditionally from the south of Spain (from Cordoba to be exact) they can be found in every supermarket all over the country. They are great to have during the "aperitivo" with some serrano ham and manchego cheese.

So without hesitation I began to search for a good recipe, and here is the result!
They're so crispy and delicious, way better than store bought, and everyone at home was raving about how great they were! So I guess from now on I will make my own!
Thanks Sarah for such a fun challenge, I had a great time! I'm looking forward for the next one!

El reto para el mes de febrero de The Daring Baker's era crear o bien un pan fino y crujiente o una galletita salada, los panes suaves y esponjosos no estaban permitidos solamente los crujientes. Lo bueno era que teniamos total libertad para utilizar cualquier tipo de harina, y se podian hacer en la forma que más nos gustase y  añadir las semillas o especias que más nos apeteciesen!
Lo primero que se me ocurrió fue hacer unos grissini italianos, no dejan de ser un tipo de pan crujiente, no era plano como una galletita pero cumplía los requisitos. Pero después de darle vueltas al asunto, cambié de opinión. Porqué hacer algo típico de la comida italiana cuando aquí en mi propio país tenemos un pan, fino, crujiente y realmente sabroso! Sí lo tenemos, y se llaman Regañás!
Las Regañás tienen su origen en el sur de España (de Cordoba para ser exactos), pero se pueden encontrar en cualquier supermercado de la Península. Son perfectas para tomar en el aperitivo con un poco de jamón serrano o de queso manchego.

Así pues, sin pensarmelo me puse a la búsqueda de una buena receta, y aquí está el resultado!
Son riquísimas y muy crujientes, mil veces mejor que las de los supermercados, y en casa gustó tanto que fueron todo un éxito! Deduzco que de ahora en adelante me limitaré a hacerlas en vez de comprarlas!
Gracias Sarah por un reto tan divertido, me ha encantado! Estoy deseando empezar el siguiente!

Ingredients:

400 grs all purpose flour
50 grs white wine
75 grs cold water
100 grs olive oil
7 grs salt
7 grs sesame seeds

Ingredientes:

400 grs harina normal
50 grs vino blanco
75 grs agua fria
100 grs aceite de oliva
7 grs sal
7 grs semillas de sésamo o ajonjolí


Directions:

Preheat the oven at 180ºC.

Modo de empleo:

Precalienta el horno a 180ºC.

First put the flour in a mixing bowl, make a hole in the middle and add all of the remaining ingredients.

Primero pon la harina en un ból y forma un agujero en el centro para poder echar ahi todos los ingredientes restantes. 
Start mixing all the ingredients first with the help of a spoon or a fork, once it's all well mixed knead the dough and make it into the shape of a smooth ball.

Para empezar mezcla todos los ingredientes con la ayuda de una cuchara o un tenedor, una vez esté todo bien mezclado amasalo a mano hasta que se forme una bola firme.

Wrap it in saran foil and leave it in the fridge for 2 hours or overnight, this will help increase the flavour of the ingredients.

Envuélvelo en film de cocina y déjalo reposar en la nevera unas 2 horas o sino toda una noche, esto mejorará el sabor.

Cut the dough in half and roll it out over a floured surface.

Corta la masa por la mitad y estirala sobre una superficie enharinada.


Make it 2 or 3 mm thick. Cut it into 5cm x 10cm rectangles and place them on a baking sheet.

La masa deberia tener unos 2 ó 3mm de grosor. Córtala en rectángulos de 5cm x 10cm y coloca las regañás sobre papel para hornear.

 Make some holes in them so they don't blow up while they're baking in the oven.

Haced unos agujeros para que nos e hinchen mientras se están horneando.


 Bake for 25 to 30 minutes, or until golden brown.

Hornear 25 a 30 minutos o hasta que estén bien doraditos.



 Et voilá!

8 comments:

  1. they look very good and nice step by step pics :)

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  2. With serrano ham, yummy! You made a wonderful job on this challenge!
    Bravo :)

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    1. Thank you! All crackers taste better with serrano ham!

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  3. the bacon strip made it all the more mouth-watering.

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    Replies
    1. It's actually serrano ham, but next time I will try it with some bacon!

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  4. Absolutely divine. I also wish I could buy serrano in my little town. I am saving this recipe. Thank you for participating in this challenge.

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  5. Oh these look so nice, I love the little fork prick marks and sesame seeds, they look just like store bought ones!!! You have done such a great job with the challenge. I made Grissini for the challenge, Pop over to my site and say hi, I would love it if you would link your story to mine with the Daring Baker linky tool.

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